Как да рекламираме във Facebook ?

social_media_boxes_920x345Стъпките за вашата ефективна реклама в социалната мрежа. Как да направите маркетинговата стратегия максимално фективна?


Както във всяка реклама, така и тук трябва да следвате няколко стъпки, за да направите вашето послание да достигне до таргетиранта група и вашите потенциални клиенти.

    • Определете вашата цел
    • Набележете вашата таргет група
    • Определете бюджет на кампанията
    • Запознайте се с условията за реклама във Facebook

Определете вашата цел

Най-важното в първата точка е да определите каква точно е целта на вашата кампания – дали искате да спечелите повече Like-ове на вашата Facebook страница, искате да популяризирате вашият сайт или искате да спечелите повече клиенти със своята специална оферта.
Най-лесният начин да проверите дали сте си поставили ясна цел е да се опитате да я опишете в едно просто изречение! Ако ви трябват повече думи, значи целта ви не е достатъчно ясна!

Определете аудиторията на вашата реклама.

Ако се опитвате да привлечете вниманието на майки с малки деца, то няма смисъл да таргетирате мъже, а също и жени над 50 години. Едно от големите предимства на Facebook е, че може много точно да определите възрастта на аудиторията, която искате да облъчите. Хубаво е максимално да се възползвате от тази възможност, като най-голямото предимство на това е, че може да повишите възвръщаемостта на вашите инвестиции.

Бюджет

Един от важните елементи на вашата рекламна кампания е да определите какъв бюджет ще ви е необходим. Опитът от реклама на български компании във Facebook е, че бюджет от едно евро носи средно 10 нови Like или около 5-6 препратки към вашият сайт.

Трябва да имате в предвид, че поради начина на плащане на рекламите във Facebook – CPA или CPM, е възможно да се изисква и по голям бюджет за да привлечете този брой фенове.
Facebook ще ви предложи най-добра цена за клик или хиляда импресии, но трябва да имате в предвид, че в момента все още може да дадете с около 1-2 цента по ниска цена, ако таргетирате клиенти в България и рекламата ви да има добра видимост.

По отношение на бюджета, имате две възможности да определите неговият размер. Дневен бюджет или бюджет за цялото време на рекламата:

В първият вариянт определяте колко да платите за всеки ден реклама. В случай, че надхвърлите бюджета това ще доведе до спиране на рекламата.

Вторият вариянт, ще определите сума която ще похарчите за целият период на рекламиране. Ако имате силна активност във вашата страница този модел може да е по ефективен, тъй като съчетанието на реклама в съчетание с интересно съдържание води до кумулативно натрупване на фенове.

Метрики – индикатори за ефективност

Информация за всички метрики или статията ни Ефективна ли е рекламата ни във Facebook ? Най-важните статистики, които трябва да следите, е цената на една импресия или цената на един клик. Те ще ви покажат най-точно колкото струва привличането на един клиент, а в последствие и каква е вашата печалба от него. Другият важен параметър, който трябва да се следи е Social Rich. Този показател показва до колко рекламата е достигнала до приятелите на таргет аудитория. По този начин може да достигнете до много висок брой потребители и да спечелите повече фенове на база това, че приятел е харесал дадената реклама.

Маркетингови съвети:

На първо място – направете няколко версии на вашата реклама, разделете бюджета между тях и вижте коя се радва на най-голям интерес. След това прехвърлете целият бюджет върху нея. По-този начин, ще имате най-ясна представа кое от вашите послания работи най-добре, а и за разлика от банер рекламата, изработката на няколко варианта за Facebook не е толкова трудно, само снимка, послание и линк.

Определете много ясно дали вашата реклама има за цел да привлече нови клиенти или да увеличи разпознаваемоста на вашият бранд. В случай, че искате нови клиенти, то по-добре заложете на CPА модела. В този случай, ще платите само за привлечен клиент. Ако обаче целта ви е да постигнете по висока познаваемост на вашият бранд, то тогава CPM е по удачното решение. В този случай не е нужно да таргетирате много точно вашата аудитория.

За да достигнете до още по голяма аудитория, важно е да включитв в рекламна си кампания възможно най-много публикации във вашата Facebook страница. По този начин цената на един фен може да падне още повече, тъй като новите потребители са много по склонни да споделят нещо интересно, което сте публикували и това да доведе до нови фенове.

Facebook може да бъде един много добър канал за реклама, особено ако сте от типа малък или стартиращ бизнес. Този канал, трябва да се комбинира и с другите начини за реклама, за да може ефекта да бъде най-голям!

Ако не разполагате с голям бюджет, то съчетаването на Facebook с AdWords, може да даде силен положителен ефект за вашият бизнес! А ако можете да предложите и някаква специална оферта, безплатна мостра или някакво събитие, то силата на вашата реклама определено ще достигне до още по голяма група потребители!

Как да измерите силата на вашата маркетигова стратегия може да прочетете в статията ни Ефективна ли е рекламата ни във Facebook ? 

Успех в планирането на вашата следваща рекламна кампания във Facebook !Следвайте ни във Facebook


Market Quotes are powered by Investing.com