Ferrari стартира с рекордни печалби

ferrariFerrari луксозната спортна марка автомобили направи борсов дебют, като стартира IPO на New York Stock Exchange (NYSE) преди месец на 21 октомври, с цена на акция от 52 долара. 

Легендарниият италиански производител Ferrari е с оценка преди IPO-то (Initial Public Offering) на стойност 12 млрд. долара

Ferrari отчете рекордни печалби за тримесечието приключило на 30 септември от 94 млн. евро, според данните изнесени от компанията на 28 октомври, което е повишение от 62% в сравнение с тримесечието през 2014 г.

Доставките се покачиха с 21%, до 1949 автомобила. Нетните приходи на компанията се повишиха с 9% до 723 млн. евро, което се дължи на увеличението от 33% в продажбите на 8 цилиндровите модели V8 в частност серията 488GTB CaliforniaT.

Луксозната марка, която е дъщерно дружество на Fiat Chrysler Automobiles NV предложи на инвеститорите 17.18 млн. акции с борсов тикер RACE. Банките поематели UBS Group AG и Bank of America Meryll Lynch на борсовото предлагане на Ferrari набраха капитал към дружеството от близо 1 млрд.долара.

Председателят на Борда на директорите Пиеро Ферари, син на основателя Енцо Ферари получи като част от трансакцията 280 милиона евро в брой. Той ще запази 10% от акциите след отделянето на Ferrari от  Fiat Chrysler Automobiles.

За феновете на марката и Формула-F1, червеното конче все още държи рекордите на пистите по света.

Автомобилният гигант е с така нареченото, дълготрайно конкурентно предимство според стратегията на инвеситора Уорън Бъфет.

Технологиите дават въможност на любителите на марката да станат съсобственици на Ferrari, като си закупят акции на компанията, чрез брокерa IronFX Global , дори с по-малко от 100 евро.  Акциите „RACE“ на италианския производител на луксозните спортни коли, отчитат спад от 12.73% от IPO-то на 21 октомври, на фона скандала с вредни емисии на европейския автомобилен концерн Volkswagen AG, който засегна цялата индустрия.

Ferrari приключи седмичната търговска сесия на 20 ноември на ниво от 48.08 долара за акция на борсата в Ню-Йорк. Цената е под търговската оценка на компанията, което предлага възможност за инвестиция и дългосрочна стратегия за търговия. 

Vitto Dimitrov

Vitto Dimitrov

CEO & Founder at Бизнесмен
Висококвалифициран финансов експерт, инвестиционен стратег и икономист с безценен опит от водещи световни компании. Мотивиран от резултатите, находчив финансов професионалист с доказани способности на лидер, да надвиши поставените финансови цели с извличане на максимума от всички дейности, като предоставя мулти-ефективни финансови стратегии в ключови бизнес решения и управлението на човешките ресурси за развитието на успешен финансов екип.

Висококвалифициран инвестиционен стратег на глобални икономики и финансови пазари с изключителен опит в областта на порфолио мениджмънт, финансов анализ и инвестиционни стратегии с фундаментален възглед върху основните валути, стоки, индекси, акции, фиксиран доход и алтернативни активи.
Vitto Dimitrov

Latest posts by Vitto Dimitrov (see all)

Следвайте ни във Facebook


Market Quotes are powered by Investing.com