Facebook и пътя на създателя

facebookFacebook и живота на създателя Марк Зукърбърг от домашния компютър до създаването на световната социална мрежа (бизнезграфика)


Марк и срещата му с компютъра
На 10-годишна възраст Марк скучаел в училище. Баща му забелязал това и представил на малкия Зукърбърг своя компютър Altair, който ползвал в заболекарския си кабинет. Заедно те написали програмата, която свързва компютъра в къщи с компютъра в офиса ​​“ZuckNet“, която алармира лекар Z, когато има нов пациент.

Марк бързо научил всичко, което баща му знаел за компютрите и започнал частни уроци. Докато все още бил в гимназията посещавал редовно часовете по компютърни науки в местния колежа и четял много книги. Гениалността му се проявява още в ранните му ученически години, когато Марк печели награди в областта на математиката и физиката, програмира с лекота софтуерни програми.

Марк и хакерството
Истинското програмиране започнало, когато Марк се прехвърля в частно училище, където среща програмистта Adam D’Angelo. Заедно те започнали да хакват всичко, което им попаднело. Създават изкуствено интелигентен музикален плеър в един училищен проект, който изучава музикалния вкус на потребителя. Отхвърля 1 мил. долара оферта на Microsoft за иновативната програма.

Facebook
Идеята за facebook започва с програмата Facemach, замислена като развлечение, в която студентите трябвало да избират кой е по-секси, между две момчета и две момичета на базата на качени техни снимки в мрежата. Програмата се разпространила в рамките на часове до всички студенти и сървъра на университета крашнал.

Рожденната дата на facebook е 4-ти февруари 2004 г., създаден в стаята на Марк в общежитията на Харвард. Съоснователи на социалният проект на Марк са състудентите му Дъстин Московиц, Едуардо Саверин и Крис Хюз. Фейсбук се разпространява извън пределите на Харвард към други елитни университети, като Станфорд, Колумбия, Корнел и Йеил. В рамките на месеци става най-известната мрежа за контакти сред студентското общество.

Марк е изхвърлен от университета и се премества в Силициевата долина, като създава първият офис на facebook и инвеститорския интерес към социалната идея нараства. През 2010 г. facebook обявява 500 млн. потребители и списание „Тайм” определя Зукърбърг за личност на годината, а други медии го поставят в световния топ 100 на най-влиятелните личности на планетата.

facebook

 

Следвайте ни във Facebook


Market Quotes are powered by Investing.com