Фондова борса (Ню-Йорк)

фондова борсаBuzinezz’pedia – обяснява New York Stock Exchange (NYSE) Ню-Йоркската Фондова Борса


Най-голямата фондова борса за ценни книжа в света е създадена на 17 май 1792 г. Ню-Йоркската борса предлага листвани акции на компании с обща пазарна капитализация над 16.613 трилиона долара, като дневният обем на търговия е приблизително 169 милиарда долара. NYSE е притежание на Американската Холдингова компания Intercontinental Exchange и се намира на 11 Wall Street, Lower Manhattan, New York City САЩ

Основите на Нюйоркската фондова борса са поставени от 24 брокери, събрали се (според легендата) под сянката на един западен чинар (на английски: Buttonwood) на Уол Стрийт, за да приемат вътрешен кодекс за поведение и фиксирани комисионни, т.нар. Buttonwood Agreement. Споразумението има за цел да регулира комисионните за търговия на облигациите емитирани от американското правителство за финансиране на войни.

По-късно във времето сделките се сключват в сградата Tontine Coffee House, разположена на средата на Уол Стрийт, където брокерите създават офиси. През 1817 г. организацията се превръща в New York Stock Exchange Board, на която се предлагат акции на ЖП компании, индустриални предприятия и други ценни книжа. През 1863 г. името се сменя на New York Stock Exchange, което носи досега. През 1903 г. борсата се премества в нова сграда на номер 11, където е разположена и до днес.

В съвременната търговия, голямата част от потока поръчки на т.н „Big Board„се изпълняват, чрез брокери на пода на борсата, като се използва системата на отворения аукцион. Брокерите играят ролята на агенти на големи брокерски фирми, прехвърляйки поръчките купува и продава до специален пункт.NYSE прогресивно модернизира пазара си, като електронната търговия обикновено съставлява 50% от общия обем. Поръчките се задават електронно към NYSE, чрез насочващата система „SuperDot”, която доставя поръчките директно до аукционния пункт и изпраща по електронен път отчетите за сключените сделки обратно до компаниите.

Анонимната „SuperDot“ система позволява на институционалните инвеститори да поставят своите поръчки директно до NYSE, без никой от участниците да може да ги идентифицира.

Системата NYSE e-Broker е нова хибридна технология. Специални ръчни безжични терминали, които брокерите на пода носят със себе си, за да са в постоянен контакт със своите фирмени търговски офиси, както и с центъра на събитията, самият под на борсата.

Ню-Йоркската фондова борса е отворена за търговия от понеделник до петък, от 09:30 ч. до 16:00 ч. (ET) Американско източно време.

 

Следвайте ни във Facebook


Market Quotes are powered by Investing.com