Тайните на мениджмънта от Уорън Бъфет

Уорън Бъфет

Уорън Бъфет, гений в инвестирането и гениален мениджър с над осемдесет и осем главни изпълнителни директори на различни компании, които се отчитат пряко при него. 


Уорън управлява мениджърите, които се грижат за над 233 хиляди служители на инвестиционната компания „Бъркшир Хатауей“. В света на бизнеса никой не е управлявал толкова мениджъри в различни сфери, постигайки такива впечатляващи резултати.

Мениджърското досие на Бъфет надминава дори невероятното му инвеститорско досие в „Бъркшир Хатауей“, където нетните годишни приходи на компанията са нараснали от 18 долара на акция през 1979 г. до 4093 долара за акция през 2007 г. Това е рекорден годишен темп на разтеж от 21.39% на компаниите, докато инвестиционното портфолио на „Бъркшир“ за същия период е нарастнало с 19.78%, което прави Уорън Бъфет по добър мениджър, отколкото блестящ инвеститор за всички времена.

„Всеки може да печели на финансовите пазари, само ако знае какво прави. Ако не знаете какво правите, просто не го правете !“ Уорън Бъфет

Най-важното качество в един мениджър е ВОДАЧЕСТВО, като буквите на думата отличават големите лидери от обикновените мениджъри:

В – вярност и преданост към компанията
О – образец – лидера трябва да е образец за служителите
Д – дисциплина
А – адекватност, бързо разрешаване на проблемите
Ч – честност
Е – ентусиазъм, с който да дава пример
С – самоуважението, което печели уважение сред служители и мениджъри
Т – твърдост, решителност
В – вежливост и отношение е тайната в постигане на високи резултати
О – образованост

Всеки има търговски способности, всеки има нюх към успех и печалби и всеки се стреми към това в живота. Уорън е успял, да отркрие тайните на успешния търговец и да използва психологията на търговията, за да превърне своите мениджъри в най-успешните лидери на световни компании.

Тайната на успеха на големите лидери е, че те притежават всички тези качества. Успешната мениджърска формула, която Уорън е развил и превърнал във философия е разделена в пет части, която е съвършенното съчетание от мениджърски умения.

1. Изберете подходяща компания. Първата стъпка към успеха е да притежавате, управлявате или работите в просперираща фирма, с подходящ икономически финдамент, действащ за нейното развитие.

2. Делегирайте права. Втората стъпка на уникалния възглед на Уорън за делегирането на права, като дава възможност на своите мениджъри да управляват компаниите, като свои собствени, което изтрелва „Бъркшир Хатауей“ на върха сред инвестиционните компании и я превръща в гигантски мултинационален конгломерат.

3. Намерете мениджър с необходимите качества. Третата стъпка е да познавате качествата, които са нужни за отлично управление на една фирма, където Уорън търси отношение, интелигентност и страст към работата.

4. Мотивирайте служителите си. Уорън мотивира мениджърите си да дават всичко от себе си, на което са способни, така че фирмата, мениджърите и служителите да бъдат възможно най-производителни. Най-важното умение, което един мениджър трябва да притежава, това е мотивирането на другите към постижения. Уорън е вдъхновил мениджърите си, да превземат връх след връх в бизнеса, което е превърнало „Бъркшир Хатауей“ в компания с пазарна капитализация над 150 милиарда долара.

5. Управление на негативи и бизнес решения. Бъфет има философия за справяне с мениджърски проблеми от управление на задължения до непочтени служители и поддържане на конкурентно ниски цени.

Успехът в бизнеса, търговията, инвестирането и живота, винаги идват в резултат на стратегия и са следствие на решенията, но какъвто и път да моемете не забравяйте, че всяка игра има правила. Всеки мениджър генерира приходи от своите инвестиции, само ако следва Законите на Търговията и Правилата на играта !


Vitto Dimitrov

Vitto Dimitrov

CEO & Founder at Бизнесмен
Висококвалифициран финансов експерт, инвестиционен стратег и икономист с безценен опит от водещи световни компании. Мотивиран от резултатите, находчив финансов професионалист с доказани способности на лидер, да надвиши поставените финансови цели с извличане на максимума от всички дейности, като предоставя мулти-ефективни финансови стратегии в ключови бизнес решения и управлението на човешките ресурси за развитието на успешен финансов екип.

Висококвалифициран инвестиционен стратег на глобални икономики и финансови пазари с изключителен опит в областта на порфолио мениджмънт, финансов анализ и инвестиционни стратегии с фундаментален възглед върху основните валути, стоки, индекси, акции, фиксиран доход и алтернативни активи.
Vitto Dimitrov

Latest posts by Vitto Dimitrov (see all)

Следвайте ни във Facebook


Market Quotes are powered by Investing.com