Сблъсъкът на Уолстрийт и Мейнстрийт

уолстрийтДивергенция в пазара на имоти и състоянието на американската икономиката

Уолстрийт изглежда притеснен, ако наблюдаваме реакциите на институционалните инвеститори и движенията на пазара, докато настроението на Мейнстрийт е доста оптимистично.

Точно обратна беше картинката преди Голямата рецесия (финансовата криза) и спукването на ипотечният балон през 2008 – 2009 г.

Ще повиши ли Федералният резерв на САЩ лихвите през март ? Пазарът казва не, а централните банкери казват, може би.

Заместник председателят на Фед, Стенли Фишер в сряда 24 февруари в изявление, остави „вратата за увеличение на лихвеният процент през март, твърдо отворена“. Междувременно, колегата му в Канзас Сити, Естер Джордж отбеляза, че повишение през следващия месец „абсолютно трябва да е на масата.“

Такива коментари има вероятност да предизвикат реакцията на инвеститорите от Уолстрийт, които се опитват да хеджират позициите си, за да избегнат рисковете, поради нестабилността и високата волатилност на пазарите.

В същото време, икономическите данни от най-голямата икономика САЩ остават силни, което подчертава тенденцията за възстановяване и специално продажбите на нови жилища. Индикатора, измерващ съществуващите и новопродадените еднофамилни домове е на най-високото си ниво от 2009 г. насам, което показва на инвеститорите, че има значително увеличение на ипотечните кредити, което от друга страна е най-значимият фактор за нивото на продажбите в други потребителски индустрии, което значи че се засилва потреблението, а от там цените се покачват, както и индекса на потребителските цени, който измерва инфлацията, което е ключът за растеж на икономиката.

Фед запази нивото за целева инфлация от 2% за 2016 г. Покачващият се тренд в жилищния сектор в САЩ се подчертава и от силните резултати на компаниите в този сектор.

Технически погледнато се наблюдава „дивергенция“ и т.н. разминаване на Уолстрийт с Мейнстрийт. Най-големият въпрос, който трябва инвеститори, търговци и анализатори в момента да обсъдят и отговорят е, колко дълго тази разлика може да се задържи ?

Графиката изобразява дивергенция, между индекса измерител на американската икономика S&P500 и показателят измерващ жилищния пазар в САЩ.

Vitto Dimitrov

Vitto Dimitrov

High-profile strategist, investment specialist, and economist with a successful track record at world leading financial companies. Rated analyst in FX and fixed income; well versed in equities and alternative assets.
Experienced analyst of global economies and markets with particular expertise in FX Strategy and Financial Analysis. Produce Daily and Weekly reports. Determine Fundamental views on
major currencies, commodities and indexes.
Vitto Dimitrov

Latest posts by Vitto Dimitrov (see all)

Следвайте ни във Facebook


Market Quotes are powered by Investing.com