Петрол: Споразумението на титаните

Най-големите производителки на петрол в света стигнаха до първото споразумение за противодействие на спада на цените

Световният излишък и спада на цените на петрол, застрашават икономиките на страните-производителки и износителки на ценната суровина.

Русия и Саудитска Арабия, най-големите производителки на петрол в света, стигнаха до първото координирано предварително споразумение за противодействие на спада на цените.

Федерацията и кралството решиха да замразят нивата на производство на нефт, в близост до рекордните януарски стойности на срещата им във вторник, 16 февруари в Доха.

Сделката да се определят производствените нива на стойностите от януари, включва Катар и Венецуела, което е „началото на един процес“, които изисква още „стъпки за стабилизиране и подобряване на пазара“, каза саудитският министър на петрола, Али Ал-Наими, след преговорите с руския енергиен министър Александър Новак.

Спадът на цените на суров петрол до 12-годишно дъно представлява реална заплаха за икономиките на Русия и Саудитска Арабия, които са принудени да намалят разходите, поради спада на приходите от енергийния сектор.

Русия, която разчита на енергийният сектор за повече от 40 на сто от бюджета, се бори с най-дългата си рецесия от две десетилетия насам, като икономиката е изправена пред реална заплаха, поради спада на цените на петрола, подсилена и от международните санкции и ограничение в пазарите на стоки, поради конфликта с Украйна.

Президентът Путин се подготвя за най-лошият сценарий, като руското производството на петрол може да намалее до 14% през следващите от пет до десет години при най-лошия сценарий, изготвен от руското Министерството на енергетиката.

Производството на суров петрол може да спадне до 460 милиона метрични тона (9,2 милиона барела на ден) до 2020 г., като от руските полета бяха добити над 534 милиона метрични тона (10,68 млн. барела) дневно през 2015 г.

Сделката за замразяване идва след месеци на конкуренция за пазарни дялове между Русия и Саудитска Арабия. Риад е взел стъпка, като превзема традиционни руски пазари в продажбата на суров петрол в Източна Европа, докато Русия изпревари Саудитска Арабия в износа на петрол към Китай. Двете страни са и на противоположни позиции в конфликта в Сирия.

Според доклада на Международната Енергийна агенция, Саудитска Арабия е произвела 10.2 милиона барела дневно през януари, малко под рекордните 10.5 милиона барела на ден, през юни 2015 г. Русия, отчита производство от 10.9 милиона барела на ден през същия месец, рекордно ниво след разпадането на СССР. Венецуела изпомпва 2.4 милиона барела на ден и Катар e произвел 680 000 барела.

Иран, вторият най-голям производител в ОПЕК, планира да увеличи производството с цел да възстанови изгубените пазарни дялове след вдигането на международните санкции в началото на годината и все още не е взел официално отношение по споразумението от Доха.

Повече от година след като картелната организацията ОПЕК реши да не намали производството, цените на петрола се сринаха с над 70% от върха през юни 2014 г., когато петрола се търгуваше на нива над 100 долара за барел.

Стратегията на кралството, най-големият износител на суров петрол в света, и страните от картела да извадят от пазара компаниите с висок марж на добив проработи, като резултатът е прекратяване на дейността на 68% от нефтените платформи в САЩ през 2015 г.

Енергийната информационна агенцията в САЩ изнесе в четвъртък 18 февруари, седмичния доклад за складовите наличности от суров петрол, които са се увеличили с 2.1 млн. барела през седмицата, приключила на 12 февруари до общо милиона барела. Увеличението, в сравнение със седмицата приключила на 5 февруари, когато агенцията отчете спад от 800 000 барела, доведе до рязък спад след изнасянето на данните от доклада, като цената на суровинита падна под границата от 30 долара за барел.

Норвегия, най-големият производител на петрол в Европа, чиято икономика изцяло е зависима от цените на петрола обяви през октомври, че в подкрепа на растежа на икономиката, правителството е изтеглило рекордните за страната 570 млн. долара през 2015 г. от държавния си фонд. От тогава цената на суровината се срина с 32% до 30 долара за барел.

Гуверньорът на Норвежката централна банка, която надзирава най-големият суверенен инвестиционен фонд в света на стойност 810 млрд. долара, обяви в четвъртък 18 февруари, че на правителството може да му се наложи да изтегли още 10 млрд. долара от инвестиционния си фонд в подкрепа на икономиката през 2016 г.

„Спадът в цените на петрола ще доведе до намаляване на националното богатство на Норвегия“, заяви гуверньора Ойстен Олсен в Осло. Страната е основен износител за страните от ЕС, което ще се отрази значително на вътрешната търговия в региона.

Цената на фючърсните контракти на американския лек суров петрол (WTI / CLH6) с доставка през март се търгуваха в последния ден на седмичната сесия на ниво от 29.60 долара на барел, след отварянето на борсата CME в Чикаго в 16:30 ч местно време.

Сорт Брент с доставка през април (LCOJ6), търгуван на борсата Intercontinental Exchange (ICE) в Лондон в 16:30 ч. местно време след отварянето на американските борси се търгуваше на ниво от 33.61 долара за барел. Търговията на фючърса завършва седмицата на зелена територия, като достигна най-високо ниво до 35.73 долара за барел и най-ниско 31.82 долара за барел, като в три от дните приключи на червено и отбеляза покачване от 2.45% на седмична база.

Vitto Dimitrov

Vitto Dimitrov

CEO & Founder at Бизнесмен
Висококвалифициран финансов експерт, инвестиционен стратег и икономист с безценен опит от водещи световни компании. Мотивиран от резултатите, находчив финансов професионалист с доказани способности на лидер, да надвиши поставените финансови цели с извличане на максимума от всички дейности, като предоставя мулти-ефективни финансови стратегии в ключови бизнес решения и управлението на човешките ресурси за развитието на успешен финансов екип.

Висококвалифициран инвестиционен стратег на глобални икономики и финансови пазари с изключителен опит в областта на порфолио мениджмънт, финансов анализ и инвестиционни стратегии с фундаментален възглед върху основните валути, стоки, индекси, акции, фиксиран доход и алтернативни активи.
Vitto Dimitrov

Latest posts by Vitto Dimitrov (see all)

Следвайте ни във Facebook


Market Quotes are powered by Investing.com