Британският паунд на фона Brexit

британският паундБританският паунд се срина на фона проучването YouGov, показващо излизане на Великобритания от ЕС.

Британският паунд се срина до триседмично дъно, спрямо 10-те основни валутни конкуренти и волатилността на пазара достигна седемгодишен връх, след като официалните проучвания изнесени на 06 юни показват, че повечето британци биха гласували „За“ излизане на Великобритания от Европейския съюз на предстоящия референдум на 23 юни.

Анкетата „YouGov“ на телевизионна мрежа ITV показва, че 45% от британците биха гласували за „Напускане“, докато само 41% за „Оставане“ на Великобритания в рамките на ЕС.

Резултатите от проучването сринаха британската валута над 150 пипса спрямо американският долар в сутришната сесия на 06 юни на фона Brexit, като инвеститорите пресмятат риска за напускане на Великобритания от най-големия обединен пазар в света.

британският паунд

Международния валутен фонд и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие предупреждават за тотален срив на пазарите и масивен отлив на инвестиции, ако Великобритания гласува да напусне ЕС.

Ако британците гласуват през юни да напуснат ЕС, това ще рефлектира върху останалите страни членки, които също така, вече допускат гласуване в страните си. Евентуално излизане на Великобритания от Европейския съюз може да предизвика ефекта на доминото и да подкопае доверието в обединения 28 национален блок.

Глобалната компанията за пазарни проучвания TNS в отделна анкета, показва 43% за „Напускане“ и 41% от анкетираните британци за „Оставане“ на страната в ЕС.

Банката на Англия (BoE) в изявление изтъкна, че несигурността около гласуването на референдума намалява перспективите за растеж на икономиката.

Доклада на МВФ за Brexit

Международният валутен фонд: Brexit може да доведе до продължителен период на повишена несигурност, предизвикваща нестабилност на финансовите пазари и забавяне на икономическия растеж. Несигурността вече се отразява на инвестициите и икономическата активност.

Brexit може да подкопае позицията на Лондон, като основен финансов център и да предизвика срив на жилищния и капиталовия пазар.

Президентът на Федералния резерв в Чикаго, Чарлз Евънс заяви, че референдумът подкопава доверието в стабилността на икономиката и перспективите за растеж в момент, когато международната икономика вече забавя развитие.

Опциите хеджиращи риска от срив на паунда след гласуването, при решение за напускане на ЕС скочиха до най-високото ниво от 2003 г. Това е сигнал, че риска за напускане на Великобритания от най-големия единен пазар е все още високо оценяван от инвеститорите, които се презастраховат преди вота на 23 май.

Втората най-търгувана валутна двойка на форекс пазара GBP/USD се срина над 150 пипса и волатилността на пазара достигна най-високото си ниво от седем години, след изнасяне на резултатите от проучването.

Британският паунд падна до триседмично дъно спрямо американският долар в ранната сесия, като валутната двойка GBP/USD се търгува на ниво от 1.4411 долара за паунд в 17:00 ч., което е понижение от 0.75% на дневна база.

Резултатите от проучванията увеличават натиска върху премиера Дейвид Камерън в битка, която разделя управляващата консервативна партия. Камерън получи официално писмо подписано от високопоставени фигури от други политически партии в понеделник на 06 юни.

Партиите обявяват, че ще напуснат борбата за изхода от референдума, ако се продължи кампания на „икономически измами“ към обществото.

Vitto Dimitrov

Vitto Dimitrov

CEO & Founder at Бизнесмен
Висококвалифициран финансов експерт, инвестиционен стратег и икономист с безценен опит от водещи световни компании. Мотивиран от резултатите, находчив финансов професионалист с доказани способности на лидер, да надвиши поставените финансови цели с извличане на максимума от всички дейности, като предоставя мулти-ефективни финансови стратегии в ключови бизнес решения и управлението на човешките ресурси за развитието на успешен финансов екип.

Висококвалифициран инвестиционен стратег на глобални икономики и финансови пазари с изключителен опит в областта на порфолио мениджмънт, финансов анализ и инвестиционни стратегии с фундаментален възглед върху основните валути, стоки, индекси, акции, фиксиран доход и алтернативни активи.
Vitto Dimitrov

Latest posts by Vitto Dimitrov (see all)

Следвайте ни във Facebook


Market Quotes are powered by Investing.com